Sidor

måndag 17 juni 2013

En tårta och en vanlig måndag

Så vanlig är dagen inte, idag är det Christinas födelsedag. 
Har varit och gratulerat henne med en liten present.

Har varit en hektisk dag på jobb. 
Känns som så mycket som måste avslutas innan det kan bli semester. 
Kommer hela tiden på nya saker som måste göras, så jag får väl masa mig dit några dagar nästa vecka oxå:))

Nu ska du få det utlovade receptet på farmor Dagnys Rice Krispies tårta


Detta behöver du!

Botten
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies

Smörkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
100 g smör rumsvarmt
3 dl grädde
2 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering
3 dl vispgrädde
ca 50 g mörk choklad 

Börja med att ställa in ugnen på 125 grader.
Vispa samman äggvitorna ( spara gulorna till smörkrämen) och socker till en tjock marängsmet. 
Du ska kunna vända på skålen upp och ner, häll sedan ner rice krispen och vänd ner dem försiktigt.
Smörj ett bakplåtspapper och bred sedan ut smeten. 
Tips om du ska göra 1 tårta dra en skåra mitt på plåten, de underlättar när den ska delas. 
(Om du ska göra en stor tårta gör receptet gånger två)
Grädda 1½-2 timmar, bottnarna de ska vara torra

Smörkrämen
 Blanda allt utom smöret och vaniljsocker i en panna, låt det sjuda, obs ej koka, låt smeten kallna.  
Vispa sen i det rumsvarma smöret och vaniljsockret.
Bred på smörkrämen på ena botten och lägg sedan över den andra halvan. Bred på vispad grädde och hyvlad eller krossad choklad.

Tips
Ska krämen inte användas samma dag låt den stå i kylen tills några timmar innan tårtan ska läggas samman. Montering av tårtan och garnering görs max 2-3 timmar innan servering, annars kan den förlora sin krispighet.


Lycka till!

Nu ska det bli ett glas vin! 
Öppnade en flaska för mycket  i fredag av de mousserande, synd att kasta:))
 Tips om du inte smakat så är Mia Moscato, ett nytt vin för 49.-
Ett väldigt lätt vin med lagom sötma.
Mia Moscato

Hoppas du har haft en bra dag!
Kram på dig!

Ett gott tips

 Nu ska jag dela med mig av receptet på potatiskakan.
Tårtan kommer sen idag
 
Potatiskakan fick jag testa för 3 veckor sen på ett kalas hos Christina och Tommy.
Hon var så snäll och skrev ner det. Det har jag lagt på ett bra ställe så detta är en mix av hennes recept och ett jag hittade på nätet.
Kan säga att den blev mycket uppskattad. Perfekt om man vill servera den varm så kan man förbereda den så långt att den ska bara in i ugnen.



Frasig potatiskaka
Detta behövs till ca 6 personer:
1 rulle färsk smördeg
600 g potatis (gärna fast sort)
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
salt och peppar
100 g riven västerbottenost
Canneypeppar
Salladslök finhackad

Till pensling:
1 msk smör + flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225° Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
Skala potatisen, riv den grovt. Fräs upp smöret i en stekpanna och lägg i potatisen, pressa i vitlöken, kryddorna och löken under omrörning några minuter. Potatisen ska bara stekas bara lätt och fårinte packa ihop sig, lufta den med ett par gafflar och (häll upp den på en tallrik för att svalna om rullen förbereds för nästa dag) häll upp och fördela den över smördegen.
Strö över den rivna osten och rulla ihop på längden som en rulltårta
(svep rullen i pappret om den inte ska gräddas direkt).
 Pensla med smält smör, strö över flingsalt och någon örtkrydda jag tog rosmarin, grädda mitt i ugnen  ca 20 minuter.  
Servera rullen nygräddad i bitar till grillat eller kall på en buffe
 
 
Nu är det dax att köra till jobb.
Börjar nedräkningen till semestern 5 eller 6 dagar kvar att jobba sen är det semester.
 
Ha en underbar måndag!
Kram